Zelfborende schroef

Zelfborende schroef - Schroeven Express

Wat is een zelfborende schroef

Een echte tijdsbesparing, de zelfborende schroef zorgt voor een snelle, zeer nauwkeurige montage van metalen oppervlakken. Met een bosvormige punt en een spiraalvormig lichaam doorboort hij het materiaal zonder de minste moeite. Door voor dit type bevestiger te kiezen valt het richten, boren en tappen weg.

Als gevolg hiervan is de zelfborende schroef erg populair voor het verbinden van zachte metalen met een lage spanning. De sandwich paneelbevestiger vereenvoudigt je werk omdat de schroef zelf een gat maakt en zijn eigen schroefdraad vormt.

Zelfborende schroefkoppen

Alle schroeven zien er qua punt hetzelfde uit, of het nu gaat om een schroef met afdichtring of een gelakte zelfborende schroef. Er zijn echter ook modellen van zelfborende schroeven met cilindrische kop, platte kop, verzonken kop of zeshoekige kop. De grijpkracht verschilt per schroefkop. Met een hoog koppel zal de schroef met EPDM sluitring met zeskantkop (TH) een schuin dak afdichten.

Referenties en normen

Gezien hun verscheidenheid moeten alle normen worden vermeld: DIN 7504, DIN 7970 en NF EN ISO 15480. De termen TH (zeskantkop), TPF (platte gedeelde kop), TR (ronde kop) geven de vorm van de schroefkop aan.

Voor een meer esthetische afwerking, kies voor een zelfborende schroef in dezelfde kleur als de ondergrond. Bovendien komt de A2-classificatie overeen met schroeven met een normale sterkte, terwijl een A4-zelfborende schroef weerbestendiger is.

Het materiaal van de schroef: staal, roestvrij staal of bi-metaal

Afhankelijk van het doel kan de zelfborende schroef gemaakt zijn van roestvrij staal, staal of bimetaal. Dit laatste is gemaakt van een mengsel van staal en aluminium.

De verzinkt stalen zelfborende schroef

Hoog effectief, de verzinkt stalen zelfborende schroef boort gemakkelijk door plaatstaal van staal en aluminium. De verzinkt stalen zelfborende schroef kan een verzonken, zeshoekige of cilindrische kop hebben.

De schroef met roestvrijstalen afdichtingsring

De schroef met roestvrijstalen afdichtingsring is geschikt voor aluminium plaatwerk en heeft een hoge precisie. De zelfborende schroef in roestvrij staal A2 of A4 is eenvoudig te monteren en vereist geen speciaal bit. Bovendien is roestvrij staal goed bestand tegen corrosie. Je kunt ook kiezen voor de schroef met roestvrijstalen afdichtingsring voor de bevestiging van aluminium sandwichpanelen.

De schroef met bimetaal EPDM afdichtingsring

De schroef met bimetalen EPDM-ring heeft een zeer nauwkeurige boorkwaliteit. Hij kan worden gebruikt alseen aluminium sandwichpaneelbevestiging, stalen of roestvrijstalen steunschroef. Dankzij de legering van staal en aluminium is de bimetaal zelftappende schroef bestand tegen de tand des tijds.

Wat is de rol van een zelfborende schroef?

Dit bevestigingsmiddel is erg in trek bij doe-het-zelvers vanwege het montagegemak. Voor de zelfborende schroef heb je geen boor nodig. Zijn punt doorboort het materiaalin één enkele beweging, zonder te moeten richten, boren en tappen. Daardoor is de zelfborende schroef geschikt voor metaalassemblage zonder voor te boren.

Waarom hebben sommige zelfborende schroeven vleugels?

Sommige zelfborende schroeven hebben remvinnen onder de kop van de schroef. Dit is echter niet het geval voor alle schroeven. De vleugels van de gelakte zelfborende schroef onderscheiden zich door een uitsteeksel onder de schroefkop. Deze zichtbare vleugels op een zelfborende schroef belemmeren het indraaien van de schroef. Daarom biedt een gekleurde zelfborende schroef of een bimetaalschroef met vinnen een betere bevestiging. De vinnen versterken het aandraaien en vergrendelen de schroef om hem volledig vast te zetten.

Wanneer gebruik je een zelfborende schroef?

De zelftappende schroef is voorbehouden voor het monteren van metalen onderdelen. Dit type bevestigingsmiddel is geschikt voor verschillende toepassingen, namelijk:

  • De assemblage van metalen secties .
  • Het bevestigen van plaatwerk en platen gevelbekleding (sandwichpaneelbevestiging) .
  • Het bevestigen van carrosseriedelen (dashboards, deurbekleding...)
  • De montage van onderdelen van huishoudelijke apparaten
  • De assemblage van aluminium schrijnwerkonderdelen.

Hoe herken ik een zelfborende schroef?

Of het nu gaat om een gelakte zelfborende schroef, een gekleurde zelfborende schroef of een onbeklede zelfborende schroef, ze hebben allemaal twee dingen gemeen:

  • Een drilvormige punt, verlengd met een groef (om het metaal te doorboren en resten af te voeren)
  • Eenhelisch lichaam (om gemakkelijk door de metalen drager te gaan)

Hoe bevestig ik een zelfborende schroef?

Gebruik een boormachine en een schroevendraaierbit, druk de schroef stevig aan op de plek waar je hem wilt bevestigen. Schakel het apparaat in en begin in het oppervlak te boren. De schroef zal geleidelijk naar binnen zakken totdat de kop zich aan de ondergrond hecht.